Για το κέικ:
400γρ.
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
170γρ.
Μαργαρίνη με βούτυρο
300γρ.
Ζάχαρη
60γρ.
Κακάο
3
Αβγά
2
Βανίλιες
1
½ κ.γ. Αλάτι
1
½ φλ. Ξινόγαλο
1
½ κ.γ μαγειρική σόδα
1
κ.γ. baking powder
|
Για τη γέμιση:
400
γρ. Βύσσινα
1
κ.γ. κανέλλα
1
κ.σ corn flour
|
Για τη σαντιγί:
400
ml κρέμα γάλακτος
3
κ.σ. ζάχαρη άχνη
1
βανίλια
Για το σιρόπι:
½
φλ. ζάχαρη
1
φλ. νερό
2
σφην. kirsch
|
Για το στόλισμα:
Σοκολάτα
κουβερτούρα τριμμένη ή flakes
Εκτέλεση:
Χτυπάμε
τη μαργαρίνη με βούτυρο μαζί με την ζάχαρη μέχρι να αφρατέψουν και προσθέτουμε ένα
– ένα τα αυγά. Κοσκινίζουμε στο μεταξύ, όλα τα στερεά υλικά, το αλεύρι, το
κακάο, τη μαγειρική σόδα, το αλάτι, τη βανίλια και το baking
powder. Προσθέτουμε τα υγρά υλικά και το ξινόγαλο σε 3
δόσεις. Ρίχνουμε το μίγμα σε μια φόρμα με αποσπωμένη βάση και ψήνουμε σε προθερμασμένο
φούρνο στους 170 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.
Αφού
κρυώσει με ένα μαχαίρι χαράζουμε κατά μήκος της περιφέρειας του και το σκάβουμε
με ένα κουτάλι όσο πιο πολύ γίνεται. Κρατάμε την ψίχα ξεχωριστά.
Για την γέμιση:
Σε
ένα ποτήρι διαλύουμε 4 κουταλιές από το υγρό της κονσέρβας με το corn flower
και το υπόλοιπο το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι. Προσθέτουμε στο κατσαρολάκι την
ζάχαρη και την κανέλλα και το διάλυμα του corn
flour.Αφήνουμε να δέσει και προσθέτουμε τα βύσσινα. Αφήνουμε
το μείγμα να κρυώσει εντελώς πριν το χρησιμοποιήσουμε.
Για το σιρόπι:
Ρίχνουμε το νερό σε ένα κατσαρόλα και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει την πρώτη βράση το αφήνουμε για 8 ακόμα λεπτά και μετά το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το kirsch (ή οποιοδήποτε λικέρ κατά προτίμηση με βύσσινο) και το αφήνουμε να κρυώσει.
Ρίχνουμε το νερό σε ένα κατσαρόλα και τη ζάχαρη. Μόλις πάρει την πρώτη βράση το αφήνουμε για 8 ακόμα λεπτά και μετά το αποσύρουμε από την φωτιά. Προσθέτουμε το kirsch (ή οποιοδήποτε λικέρ κατά προτίμηση με βύσσινο) και το αφήνουμε να κρυώσει.
Για τη σαντιγί:
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.
Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος με την ζάχαρη άχνη και τις βανίλιες.
Για την σύνθεση του black forest:
Παίρνουμε το κέικ που έχουμε σκάψει. Βρέχουμε το εσωτερικό του με το σιρόπι, στρώνουμε τη γέμιση με τα βύσσινα, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα. Από πάνω βάζουμε τη σαντιγί (η ποσότητα ποικίλει ανάλογα την όρεξη μας). Από πάνω ρίχνουμε την ψίχα του κέικ τριμμένη και ραντίζουμε με το σιρόπι.
Αν έχουμε κόψει το κέικ σε φέτες, σε ένα δισκάκι
τοποθετούμε ένα από τα τρία λεπτά κέικ. Στρώνουμε τη γέμιση και από πάνω
απλώνουμε 5 κ.σ. σαντιγί. Τοποθετούμε από πάνω το δεύτερο κέικ το βρέχουμε με
το σιρόπι και απλώνουμε μια λεπτή στρώση σαντιγί.Παίρνουμε το κέικ που έχουμε σκάψει. Βρέχουμε το εσωτερικό του με το σιρόπι, στρώνουμε τη γέμιση με τα βύσσινα, πασπαλίζουμε με τριμμένη σοκολάτα. Από πάνω βάζουμε τη σαντιγί (η ποσότητα ποικίλει ανάλογα την όρεξη μας). Από πάνω ρίχνουμε την ψίχα του κέικ τριμμένη και ραντίζουμε με το σιρόπι.
Τέλος τοποθετούμε το τρίτο κέικ, το βρέχουμε με σιρόπι και καλύπτουμε με την υπόλοιπη σαντιγί. Διακοσμούμε με τριμμένη σοκολάτα. Σε αυτή την εκδοχή θα χρειαστεί διπλή ποσότητα σαντιγί, οπότε και τα υλικά για τη σαντιγί που θα φτιάξουμε θα είναι διπλά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου